De la pobresa menstrual a l’empoderament

Sang, dolor, esgotament, mal humor, fertilitat... Tradicionalment, i encara ara, ens trobem que tot allò relacionat amb el cos i la sexualitat femenina, com ara la menarquia, la menstruació i la sang menstrual ha estat un tabú que s’ha viscut amb culpa i vergonya.

Són molts els mites que es poden sentir al voltant de la regla: que no ens podem banyar, que es talla l’all-i-oli, o que estem de mala lluna!

Fins i tot, hi ha vegades que no sabem si el que ens passa és normal: tinc molts dolors, hauria de consultar-ho? Em puc quedar embarassada? És normal aquest color de la sang? Generalment la informació que ens arriba sobre la regla i els cossos que menstruen és informació parcial, esbiaixada i plena de falses creences.

I de la pobresa menstrual, n’has sentit a parlar?

Ens referim a pobresa menstrual quan les persones que tenim la regla no podem afrontar les despeses de comprar productes per la gestió de la regla (tampons, compreses, medicaments…). A vegades, quan això passa, acabem fent servir productes no adequats per la regla i té conseqüències de salut en els nostres cossos: fongs, picors, infeccions...

Parlem de la pobresa menstrual en sentit més ampli: pobresa econòmica, pobresa ambiental, pobresa de salut… com a resultat de l’ús de productes tradicionals com ara les compreses i tampons.

I d’equitat menstrual, n’has sentit a parlar?

Parlem d’equitat menstrual perquè volem passar de la pobresa a l’empoderament menstrual: trencar tabús, estigmes i creences que hi ha al voltant de la regla i dels cossos que menstruen.

Cal l’educació sobre el cos, la sexualitat, les menstruacions i el nostre cicle, i cal informació rigorosa sobre les diferents opcions de productes per la regla i el seu impacte.

Cal garantir un accés igualitari als productes d’higiene menstrual. Cal que els productes d'higiene menstrual estiguin lliure d’impostos perquè són de primera necessitat, i cal que la diversitat d’opcions de productes d’higiene menstrual siguin accessibles per a tothom.

Cal conèixer les alternatives de recollida de sagnat que són més econòmiques, reutilitzables i, per tant, més sostenibles. Formar-nos i transformar-nos per poder escollir.

Per això, des de l’Ajuntament de Cardedeu comencem una campanya per a l’EQUITAT MENSTRUAL, com a estratègia per a combatre les dificultats per accedir als productes d’higiene, les mancances en la informació i educació al voltant dels cossos i les sexualitats de les persones que menstruem, així com la manca de cura cap a nosaltres mateixes i cap al planeta que habitem.


Volem combatre una realitat injusta.

Volem canviar-la. Volem una menstruació digna per a tothom:

respectuosa amb nosaltres mateixes, els nostres cossos i el nostre planeta!


Des de l’Ajuntament de Cardedeu impulsem la campanya “De la pobresa menstrual a l’empoderament” per contribuir a l’equitat menstrual i trencar tabús, silencis i creences al voltant del cos, la sexualitat i la menstruació.

Un projecte local, per al canvi global!

CARTELLERIA

VÍDEOS CAMPANYA

XARXES SOCIALS

Descarrega't el tríptic informatiu sobre les copes i calces menstruals!